Brusinky a jejich klady
• brusinková šťáva působí proti infekcím močového měchýře, ledvin a močových cest
Šťáva z tmavě červených plodů brusinky se již dlouho používá jako domácí lék proti zánětu ledvin a jiným nemocím močového měchýře a močových cest, zejména v Severní Americe.
První vědecké vysvětlení účinku brusinek se zakládalo na vysoké kyselosti jejich obsahu. Věřilo se, že brusinky zvyšují hladinu kyselosti moči a tak ničí bakteriální zdroj infekce. Současný vědecký výzkum prováděný v Ohiu ve Spojených státech však svědčí o tom, že brusinky obsahují látku, jež znemožňuje bakteriím uchytit se v buněčné výstelce močových cest a močového měchýře a tím jim brání se množit. Podrobnější výzkum uskutečněný izraelskými vědci, zaměřený na srovnání celé řady ovocných šťáv, ukázal, že jediným plodem s podobným účinkem je borůvka, patřící do stejné čeledi rostlin.
Mnoho urologů doporučuje pít několik skleniček brusinkové šťávy denně – hlavně jako prevenci, ale také jako prostředek proti lehkým infekcím. Pokud však příznaky přetrvávají, vyhledejte lékařskou pomoc, neboť budete zřejmě potřebovat léky.
V průmyslově zpracovávané brusinkové šťávě často trpká chuť brusinek zakrývá značné množství přidaného cukru. Z tohoto důvodu však nemusí být zcela vhodná například pro diabetiky.
Brusinky – SKÁKAJÍCÍ BOBULE
Brusinkám se někdy v angličtině říká „skákající bobule“, neboť zdravé plody doslova poskakují. Dřív je lidé zkoušeli tak, že je sypali ze schodů – poškozené plody zůstaly ležet, zdravé brusinky poskakovaly dál.