Lidstvo využívá léčivých účinků zeleného čaje více než 4000 let. O jeho objevení se dochovala legenda, která vypráví o čínském císaři Šen-nungovi, který objevil účinky listů vzácné rostliny na svých cestách. Když jednou pocítil únavu a spočinul, dal vařit vodu. A jak už to bývá, náhodou mu spadl do kotlíku lístek z nedaleko rostoucího keře. Ten vodu zabarvil a dodal jí výjimečné aroma. Když panovník ochutnal, byl překvapen vynikající chutí, když nápoj vypil všechen, cítil se osvěžen a mohl dál pokračovat ve své cestě.
Jiný příběh hovoří o záhadném mnichovi odněkud z Indie, který dorazil do jedné čínské vesnice. Na oplátku vstřícným vesničanům, kteří ho pozvali mezi sebe, dali mu nocleh, najíst a napít, daroval kouzelnou rostlinu. Nápoj z jejích listů uvařený měl, podle jeho slov, zahnat únavu těla, osvěžit mysl a v každém doušku obsahovat zdraví. Není důležité, jestli zelený čaj světu přinesl Šen-nung, záhadný mnich nebo třeba chudý vesničan. Hlavní je, že se na něj v průběhu staletí nezapomnělo. Naopak, čaj se rozšířil po celé Číně, celé Asii, aby nakonec dobyl všechny světadíly (do Evropy se dostal někdy v 16. století).
Čaj černý a zelený, který je pro zdraví výhodný?
Oba druhy čaje pocházejí z téže rostliny. Rozdíl je ve zpracování nasbíraných lístků. Pokud se zelená hmota nechá fermentovat (kvasit za přístupu kyslíku), vzniká černý čaj. Fermentací ale dochází ke ztrátě či přeměně celé řady důležitých sloučenin.
Za podmínky, že se listy ihned po sklizni zahřejí (v Číně pomocí ohně, v Japonsku párou), fermentační proces se okamžitě zastavuje. Po usušení zpracování končí. Barva zůstává, zdraví prospěšné látky jsou zachovány, dostáváme zelený čaj.
Černý čaj je tedy spíše pochoutka. Mnoho lidí, kteří jsou na něj zvyklí, mu dávají přednost proto, že jim zelený nechutná. Jde ale jen o zvyk a domnívám se, že pokud si je konzument vědom pozitivních účinků čaje zeleného, nebude se dlouho rozmýšlet.
Jak zelený čaj nakupovat?
Existuje mnoho odrůd čaje. Je na každém, aby zjistil, který mu nejlépe vyhovuje a nejvíce chutná. Dobré jsou obchody, kde je možné zakoupit malý vzorek od každého druhu a kde vám při výběru může poradit odborník (třeba v čajovně). Mnozí tvrdí, že i přes praktičnost nejsou čaje v sáčcích příliš vhodné. Čaj je v nich drcený a tak uživatel přímo nevidí, co pije. Tím nechci říct, že by tyto čaje byly vždy méně kvalitní, riziko tu však je. Volba je na vás.
Jak čaj skladovat?
Je dobré uschovat čajovou směs do uzavřené nádoby (aby nedocházelo k oslabování chuti a vůně a aby se zabránilo jeho navlhnutí) na chladnějším místě tam, kde nedosáhnou sluneční paprsky.
Jak zelený čaj připravit tak, aby chutnal?
Při přípravě respektujeme specifické požadavky každého druhu (opět myslím, že bylo dobré dotázat se při koupi – určitě vám rádi poradí).
Pokud chcete do této záliby investovat o něco více, není problém zakoupit originální orientální nádobí určené výhradně k čajovým obřadům. Nic však nebrání tomu, abyste používali „naše“ klasické hrnečky. Platí však, že čaj „chce“ mít svůj vlastní, nerad se dělí. Zejména pokud máte v oblibě rovněž kávu, připravujte každý nápoj do jiného šálku. Ten by měl být nejlépe z porcelánu nebo skla. Po použití jej prostě vypláchněte vodou.
Nebojte se experimentovat ! Vymýšlejte a kombinujte. Sáhněte do spíže a popusťte uzdu své fantazii. Výborný a zdravý je zelený čaj se skořicí, zvláštní chuť dostane s hřebíčkem, anýz dodá velice příjemné aroma,…